fbpx

Informatie over uitvaarten en Coronavirus

Er is op dit moment veel nieuws rondom het coronavirus, die de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Ook in Zeeland nemen de besmettingen op dit moment toe. Er zijn door de overheid en brancheorganisaties maatregelen getroffen die invloed hebben op de mogelijkheden rondom uitvaarten. Via deze pagina houden we u graag op de hoogte van de ontwikkelingen en geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Laatst bijgewerkt op 23 maart 2020

Actuele stand van zaken

Update 23-3-2020 21.15 uur
Tijdens de persconferentie van hedenavond heeft de Minister President aangegeven dat alle samenkomsten met ingang van vanavond verboden zijn. Voor uitvaarten geldt een uitzondering die later zal worden toegelicht. Voor nu houdt dat in dat wij de richtlijn van max. 30 personen zullen volgen totdat de details van deze nieuwe regels bekend zijn gemaakt.

Update 16-3-2020 13.00 uur
De Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen heeft zojuist laten weten dat de RIVM een uitspraak heeft gedaan over het aantal aanwezigen bij een uitvaart. voor de uitvaartplechtigheden en condoleance bezoek mag het gezelschap niet groter zijn dan 30 personen. Dit is dan excl. de personeelsleden. Het is niet meer toegestaan om een nazit te regelen en koffie en of thee te schenken.

Voorbeeld afscheid met inachtneming van de richtlijnen
De 24-uurs kamers van de Omarming zijn geopend, u kunt hier gedurende de afscheidsweek regelmatig langskomen om uw dierbare te bezoeken. Ook is er in De Omarming de mogelijkheid om een uitvaartdienst in besloten kring (tot 10 personen) te houden. De gasten die normaliter uitgenodigd zouden worden kunnen we een kaart sturen waarop zij een herinnering aan de overledene kunnen opschrijven. Deze kaart kan men ingevuld aan ons retourneren zodat we deze in de dienst op het scherm kunnen laten zien. Ook kunnen we mensen uitnodigen om een videoboodschap op te nemen met hun smartphone die tijdens de dienst gebruikt kan worden. Wij hebben de beschikking over een groot scherm waarop we deze bijdragen tijdens de dienst kunnen laten zien. Door aanvullend gebruik te maken van een live videostream kunnen de mensen die normaliter voor de uitvaart uitgenodigd zouden worden de dienst alsnog thuis volgen.

Veelgestelde vragen

Mijn dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het Coronavirus.
U meldt het overlijden op dezelfde manier, telefonisch via 0111-450717. Vermeld daarbij wel dat het mogelijk is dat uw overleden dierbare besmet is met het Coronavirus.

Komen jullie nog bij ons thuis om de uitvaart te regelen?
Als u belt om een overlijden te melden zullen we per situatie bekijken wat voor u en voor ons de meest veilige optie is. U kunt bij ons in het afscheidshuis langskomen om de uitvaart te bespreken waar wij extra hygiënemaatregelen hebben getroffen, maar huisbezoeken zijn ook mogelijk. Wel proberen we het aantal aanwezigen bij het gesprek beperkt te houden. Ook kunt u er voor kiezen om de uitvaart via Skype met ons te bespreken. De mogelijkheden zullen we bij het melden van het overlijden met u doornemen.

Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het coronavirus?
Wij geven de overledene dezelfde zorg als iemand die niet is komen te overlijden aan het Coronavirus. Wel dragen wij tijdens het verzorgen van overledenen met het Coronavirus extra beschermende kleding.

Kan ik een uitvaart bezoeken waarbij de overledene het coronavirus had?
Ja, u kunt gewoon de uitvaart bezoeken als u zelf geen gezondheidsklachten heeft of een vermoeden dat u het coronavirus heeft.

Ik moet zelf hoesten en niezen, mag ik dan de uitvaart bezoeken?
Het RIVM schrijft hierover dat wanneer u verkoudheidsklachten (of verhoging vanaf 38,0 graden Celsius) heeft en contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus (of wanneer u in een besmet gebied bent geweest) u beter thuis kunt blijven.
 

Hoe kan ik condoleren zonder handen te schudden?
Het wordt afgeraden om handen te schudden en waar mogelijk fysiek contact te vermijden. We adviseren u daarom om dit ook tijdens een condoleance niet te doen. Wel kunt u uw steun betuigen door bijvoorbeeld een knikje te geven of uw hand even op uw hart te leggen.

Kan iemand met het coronavirus thuis opgebaard worden?
Ja, iemand die overleden is aan het coronavirus kan thuis opgebaard worden.

Mag ik mijn overleden dierbare aanraken, kussen, knuffelen?
Nadat de overledene verzorgd is, zijn er geen beperkingen aan het contact met uw overleden dierbare. Net als anders, wordt goede handhygiëne aangeraden. Dus uw handen wassen met zeep.

Is een overledene nog besmettelijk?
Als een overledene besmet is geweest met het coronavirus volgen wij hiervoor de regels die zijn vastgesteld door het RIVM en de betrokken GGD. Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus gaat via druppels die ontstaan door hoesten en niezen. Dit vormt dus geen risico meer na het overlijden.

Ik heb een andere vraag die niet op deze pagina staat.
Stuur dan een e-mail naar info@uitvaartsd.nl of bel 0111-450717.

WhatsApp WhatsApp ons