fbpx

NIEUWS

Drie ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

1. Het mag ook echt anders

Steeds vaker kiezen nabestaanden voor een uitvaart buiten de kerk of het uitvaartcentrum. Een afscheid kan buiten in de natuur of thuis plaatsvinden. Maar denk ook eens aan locaties zoals Slot Moermond, een strandrestauratie aan de Zeeuwse kust, de mogelijkheden zijn legio.

Ook voor het rouwvervoer geldt dat er alternatieven zijn, zoals een rouwbus, loopkoets of uitvaarttruck. En wat dacht u van de muziek tijdens de afscheidsdienst? Tegenwoordig wordt er ook regelmatig gekozen voor vrolijke muziek. Daarnaast kunnen de nabestaanden een videoverslag of fotocollage laten maken als aandenken.

 

2. Nabestaanden willen meer zelf doen

Er ontstaat meer vrijheid omdat ongeschreven regels worden losgelaten. Nabestaanden kunnen daarom ook een eigen invulling aan het afscheid geven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

– Het helpen bij de laatste verzorging (het wassen, aankleden en opmaken)
– Het samenstellen van de rouwkaart met eigen teksten of foto’s
– Het dragen van de kist
– Het zelf maken van de kist (mits deze voldoet aan de wettelijke eisen)
– Zingen of bespelen van een instrument tijdens de afscheidsdienst
– De koffietafel thuis of in het favoriete restaurant van de dierbare laten plaatsvinden

 

 

3. ​Groene uitvaart

Steeds meer mensen vinden een duurzame samenleving en milieuvriendelijk zijn belangrijk. Zij kunnen daarom ook kiezen voor een milieubewust afscheid. Denk hierbij aan een uitvaartkist die gemaakt is van FCS-hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke gekochte kist plant Staatsbosbeheer een boom terug. Bij een groene uitvaart hoort ook een natuurbegraafplaats. Hier wordt iemand begraven in de natuur en mag er geen grafmonument worden geplaatst. Natuurgraven gaan langzaam op in de natuur. Eventueel kunt u zelf een plek uitkiezen en door een natuurgraf te kopen draagt u bij in het in stand houden van het natuurgebied.

 

Wat zijn uw wensen?

​Heeft u al nagedacht over uw uitvaartwensen? Kiest u voor een traditionele uitvaart of een persoonlijk afscheid? Bij Uitvaartverzorging Schouwen-Duiveland legt u eenvoudig uw uitvaartwensen vast. Neem contact op en ontvang het boekje “Mijn wensen” gratis.

WhatsApp WhatsApp ons