fbpx

Rituelen tijdens de uitvaart

Met hart en ziel afscheid nemen

Samen een kaarsje aansteken, de kinderen de kist laten beschilderen, een wens opschrijven voor de overledene en meegeven in de kist of iets heel anders. Wij helpen graag bij het vormgeven van een afscheidsritueel dat past bij de overledene en bij de nabestaanden.

Tegenwoordig nemen veel families steeds meer zelf de ‘regie’ in handen bij het samenstellen van een uitvaart. Er wordt lang niet altijd meer gekozen voor de ‘standaard’ kist, liederen/gezangen in de kerk en het kopje koffie met een broodje kaas na de uitvaart. Een afscheid wordt steeds persoonlijker. De laatste tien jaren werden gekenmerkt door een overgang naar de uitvaart die past bij de overledene en de nabestaanden. Met de komst van de uitvaart naar ‘eigen invulling’ komt het steeds vaker voor dat de traditionele rituelen plaatsmaken voor andere passende symbolische handelingen.

Hartenritueel

Harten verbinden

Bij het hartenritueel worden er harten beschreven met eigenschappen die de overledene en de betreffende nabestaande(n) met elkaar verbonden. Er worden linten door de harten gedaan. De linten worden in de handen van de overledene gelegd waarna de kist wordt gesloten en de harten op de kist worden gelegd. De nabestaande(n) knippen de linten door en nemen de harten en een deel van de linten mee naar huis. Het andere deel van de linten blijft in de handen van de overledene.

WhatsApp WhatsApp ons