Hoe moeilijk het op dat moment ook is, na overlijden zijn er een aantal zaken waarvan het belangrijk is dat deze zo spoedig mogelijk in gang worden gezet.
Als het overlijden thuis plaatsvindt is het belangrijk dat direct de huisarts of huisartsenpost wordt gebeld. Dat kan dag en nacht. De arts komt bij u langs, stelt het overlijden vast en vult een aantal papieren in. Deze papieren kunt u aan ons overhandigen bij ons eerste bezoek, de verklaring van overlijden wordt door ons bij de gemeente ingeleverd en de zogenaamde B-verklaring verstrekken wij aan het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Als het overlijden in een zorginstelling of ziekenhuis plaatsvindt zal de instelling een arts regelen om het overlijden vast te stellen. In een zorginstelling komt het regelmatig voor dat er bij een overlijden ’s nachts wordt aangegeven dat de schouwarts pas de volgende ochtend komt. Dat kan echter gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lichaam van uw dierbare, er is namelijk gedurende meerdere uren geen sprake van koeling van het lichaam. U mag daarom altijd eisen dat er direct een arts komt zodat er verdere stappen ondernomen kunnen worden.
Nadat de arts in kennis is gesteld kunt u contact met ons opnemen. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week op nummer 0111-450171. Het kan dat u direct één van onze uitvaartbegeleiders aan de lijn krijgt maar het is ook mogelijk dat u doorverbonden wordt naar onze meldcentrale. In dat geval neemt onze collega de gegevens op en stelt deze de dienstdoende uitvaartbegeleider in kennis, welke daarna telefonisch contact met u opneemt.
De eerste stap die wij met u bespreken is het verzorgen van de overledene. U mag hier bij helpen als u dat fijn vindt, maar dat hoeft niet. Voor de verzorging is het belangrijk dat de gewenste kleding klaarligt. Een set kleding bestaat vaak uit ondergoed, sokken, boven- en onderkleding. Schoenen zijn niet vereist, maar als u daar prijs op stelt kan dat natuurlijk wel.
Het is ook mogelijk om de overledene te laten balsemen. Bij deze behandeling, ook wel thanatopraxie (lichte balseming) genoemd, wordt er een vloeistof met conserverende werking ingebracht waardoor het ontbindingsproces geremd wordt en de overledene zonder koeling kan worden opgebaard. Als u meer over deze behandeling wilt weten kunt u contact met ons opnemen of deze vraag bij uw uitvaartbegeleider neerleggen.
Zodra de overledene verzorgd is kunnen we de overledene opbaren. Soms wordt er gekozen voor een opbaring met open kist op bijvoorbeeld een thuislocatie of in ons afscheidshuis, maar u kunt er ook voor kiezen direct na het verzorgen de kist te sluiten. Uw wensen staan daarin centraal. In het geval van een thuisopbaring zorgen wij voor de daarvoor benodigde spullen, waaronder een opbaarplateau, koeling, glasplaten die op de open kist geplaatst kunnen worden en indien gewenst kamerschermen. Bij een opbaring in ons afscheidshuis ontvangt u van ons een sleutel waarmee u 24 uur per dag, 7 dagen per week op uw eigen moment en manier bij uw dierbare overledene kunt zijn. Hiervoor hoeft geen afspraak met ons gemaakt te worden.
Zodra de overledene verzorgd en opgebaard is maken wij een afspraak om de wensen omtrent de uitvaart te bespreken. Dat hoeft niet op de dag van overlijden te zijn. U mag er ook voor kiezen om even tot rust te komen en ons te vragen de volgende dag langs te komen. Als de uitvaartbegeleider bij u langskomt om over de uitvaart na te denken zal deze in de eerste instantie vooral luisteren. Om een goed beeld te krijgen van de persoon die is overleden vragen we wie hij of zij was, hoe de periode voorafgaand aan het overlijden is geweest en of de overledene misschien zelf heeft aangegeven of deze wensen voor zijn of haar afscheid heeft. Stap voor stap nemen we alle elementen van de uitvaart door en we nemen daar rustig de tijd voor. Niet alle keuzes hoeven immers op dag één gemaakt te worden.
Er zijn bij het bespreken van een uitvaart een hoop keuzes te maken. U kunt daar op deze website alvast wat inzicht in krijgen.
De uitvaartplechtigheid vindt vaak plaats op de dag van de begrafenis of crematie. Dit kan in de aula van een begraafplaats of crematorium zijn maar mag ook op een alternatieve locatie zijn. Denk bijvoorbeeld aan een strandtent, een buitenlocatie of gewoon thuis. Gedurende de begeleidingsweek hebben we het hier samen over en denken we ook na over de invulling van de dienst. Misschien wilt u geen afscheidsdienst maar een informeel afscheid waarbij er geproost wordt op het leven van uw dierbare zonder dat er gesproken wordt. Of misschien vindt u, of een andere nabestaande, het fijn zelf woorden te spreken. Indien dat niet het geval is kan de uitvaartbegeleider samen met u vorm geven aan het afscheid. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een levensverhaal of andere gesproken invulling, rituelen zoals het aansteken van kaarsen, de mogelijkheden zijn legio en worden gedurende de week van afscheid met u doorgenomen. Ook denken we na over muziek tijdens de dienst en het eventueel tonen van foto’s. Wij kunnen bijvoorbeeld een mooie fotopresentatie voor u maken, maar als u het fijn vindt om daar zelf mee aan de slag te gaan mag dat natuurlijk ook. In alle keuzes die te maken zijn rondom de afscheidsdienst staan uw wensen centraal en zijn wij er om alles samen te laten smelten tot een afscheid dat recht doet aan wie de overledene was.
Ook na de uitvaart is er veel om over na te denken en begint de fase waarin het verlies van uw dierbare een plaats in het verdere van uw leven krijgt. Wij hebben het liever niet over verwerken, dat zou namelijk betekenen dat het op een bepaald punt “weg” is, maar verweven. Het verlies wordt onderdeel van wie u bent en wordt verweven in het verdere van uw leven.
Om onze website zo goed mogelijk te laten werken maken we gebruik van cookies. Lees hier meer.